EHBO voor vogels

Jonge vogel gevonden ?
Pak een jonge vogel alleen op als deze gewond of naakt is. De ouders zijn meestal wel in de buurt en blijven de jonge vogels voeren. Probeer een naakt jong terug in het nest te zetten maar doe dit alleen als hij niet koud of gewond is! Laat in het broedseizoen (april t/m juli) de kat pas na 10.00 uur naar buiten en houd hem tijdens de nacht binnen. Een belletje aan de kattenhalsband kan een hoop narigheid voorkomen. Neem bij twijfel altijd telefonisch contact op met de vogelopvang (070-3231568).

Hoe oppakken?
Wilde vogels zijn erg gevoelig voor stress. Raak ze zo weinig mogelijk aan en dan nog het liefst met een handdoek waarna ze ook in een doos kunnen worden gezet. Zorg dat jonge, natte of onderkoelde vogels in extra handdoeken worden gepakt. Houd ze warm! Een kruik mag niet warmer zijn dan goed is voor een mens. Zet een vogel nooit direct bovenop een kruik, maar pak deze eerst goed in.

Tegen raam gevlogen?
Wanneer u een vogel hebt gevonden die tegen het raam aan gevlogen is, en u ziet geen duidelijke verwondingen, zet het dier dan in een doosje zonder eten en drinken. Geef de vogel een uur om bij te komen en loop dan met de dichte doos naar de tuin of op het balkon. Doe hier de doos voorzichtig open en als het goed gaat zal de vogel na enige aarzeling wegvliegen. Herstelt de vogel niet en is er sprake van een vreemde lichaamshouding, verlamming of verwonding, breng het dier dan naar de vogelopvang, bel de dierenambulance of ga ermee naar een dierenarts. Raamstickers van een vogelsilhouet kunnen voorkomen dat een vogel tegen uw ramen vliegt. Donkere ramen voorziet u van witte stickers en ramen waar vooral veel lucht in wordt weerspiegeld, voorziet u van zwarte stickers. In de winkel van De Wulp en bij de Haagse Vogelbescherming zijn deze stickers te koop.

Vishaak ingeslikt?
Heeft een vogel een vishaak ingeslikt, knip dan de eventuele visdraad die er nog aanzit niet af. Plak met behulp van een pleister de draad vast aan de snavel zodat los draad niet verder ingeslikt kan worden. Pak het dier in en ga ermee naar de dierenarts, de vogelopvang of bel de dierenambulance. 

 

Loading